Cikkek

Sarokcsiszolók

2021.06.21 07:24

A sarokcsiszolók nagyon sokoldalú gépek és a ház körüli munkák sokaságát elvégezhetjük a segítségükkel, legyen az fém, kő, beton vagy akár kerámia vágása is. Több különböző típus elérhető a barkácsáruházak kínálatában és cikkünk a felhasználás módját figyelembe véve a megfelelő eszköz kiválasztásához nyújt segítséget.

Általános bemutatás
A sarokcsiszolókat sokszor nevezik flex-nek is. A két elnevezés ugyanazt a barkácsgépet takarja, csupán csak a köznyelvben terjedt el, mivel Magyarországon a Flex cég volt az első, akik ilyen típusú gépeket kezdtek el fogalmazni. Alkalmazása során különböző keménységű anyagokat tudunk elvágni és a gépre szerelt korongnak köszönhetően nagyon szép, egyenes vágási vonalat kapunk. A sarokcsiszolókhoz kaphatunk csiszolókat, gyémánttárcsákat és vágókorongokat is 115 mm és 230 mm közötti átmérőkkel. A gép típusa, a vágandó felület vastagsága és anyaga dönti el, hogy melyik korongot alkalmazzuk. A 150 mm tárcsaátmérőig terjedő gépek az egykezes sarokcsiszolók, az e felettiek az un. kétezes sarokcsiszolók. Nem csak tárcsaátmérőben, de teljesítményben is nagy különbségek vannak egyes gépek között.

Barkács kategória
A barkács kategóriájú sarokcsiszoló gépek azoknak ajánlottak, akik otthoni, hobbi célra szeretnék használni. Számukra az egykezes gépek tökéletes szolgálatot tehetnek a ház körüli munkák során. A kiválasztás során gondoljuk végig, hogy hol használjuk a készüléket, így könnyebben el tudjuk dönteni, hogy az akkumulátoros vagy az elektromos a számunkra a megfelelő típus. Azt vegyük figyelembe, hogy az akkumulátoros kivitelek teljesítménye valamivel gyengébb, mint az elektromos változatoknak. A barkács kategóriájú sarokcsiszolóknál is érdemes figyelni, hogy rendelkezik-e a gép fordulatszám szabályozóval. A kényes felületek vágása során hamar felmelegszik a gép és ennek a rendszernek köszönhetően könnyedén beállítható a megfelelő érték és az anyagot sérülésmentesen tudjuk vágni.

Profi kategória
Ebbe a kategóriába tartozó gépek inkább a vállalkozóknak vagy azoknak javasoltak, akiknek a mindennapi munkájukhoz szükséges a sarokcsiszoló használata. A folyamatos igénybevétel miatt fontos, hogy a gép ne melegedjen túl, és ne tudjuk leégetni a motorját, így előnyös, ha túlterhelés-érzékelővel rendelkezik a készülék. Ez azt jelenti, hogy a veszélyes túlmelegedési határérték előtt automatikusan lekapcsol a készülék és addig nem is kapcsolható vissza míg a motor a megfelelő hőfokra vissza nem hűl. A legtöbb típus már szénkefe nélküli, mely előnyös mivel így nincsenek a sarokcsiszoló gépben kopó alkatrészek melynek köszönhetően az élettartamuk is hosszabb.

 

Biztonságos használat
A készülékhez minden esetben kapunk védőburkolatot melynek felhelyezéséről soha se felejtkezzünk el, mivel nagy sebességgel forog a sarokcsiszoló gép korongja és enélkül a használata balesetveszélyes. A vágás során kiáramló forró hulladék komoly sérüléseket okozhat, így a védőszemüveg és a kesztyű használata erősen ajánlott. Ha leállítjuk a gépet soha se a korongos oldalával lefelé tegyük le mivel a korong egy ideig még forog és ez is sérüléseket okozhat. Életlen tárcsával is veszélyes a vágás, így mindig kövessük nyomon a korong kopását és rögtön cseréljük ha szükséges. A korong cseréjénél ügyeljünk a használati utasításban szereplő instrukciók pontos betartására és mindig végezzünk 30-60 mp-es járatási próbát, csak ezt követően kezdjünk vágásba.

 

Áruházunkban a sarokcsiszoló gépek széles választékát megtalálja! Jöjjön, nézzen körül
és válassza ki a megfelelő eszközt!
Sarokcsiszolók

Keressen bennünket bizalommal!
Ha kérdése van forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségünk valamelyikén, facebook oldalunkon keresztül, vagy a cikk alatti komment szekcióban.