Cikkek

Fűmagok és gyepgondozás

2020.07.30 08:00

Egy kerttulajdonosnak különböző igényei lehetnek a fűmagot tekintetében, attól függően, hogy milyenek a talaj adottságai, a fény és a csapadék viszonyok, vagy egyszerűen mennyi szabadidő adott a fűnyírás gyakoriságára. Minden igényre van megoldás. A legegyszerűbb az, hogy ezeket az adottságokat megvizsgálva válasszuk ki számunkra a legmegfelelőbb típusú fűmagot. Cikkünk a kiválasztásban segít, bemutatjuk a legnépszerűbb típusokat, jellemzőiket és a gyep ápolásának a legfontosabb mozzanatait.

Előkészítés
A fűmag vetése előtt készítsük elő a talajt, és komposzttal, műtrágyával töltsük fel a területet. A mag egyenletesen kerüljön elszórásra a talajon, gereblyével dolgozzuk be, majd hengerezéssel tömörítsük. A rendszeres öntözésről ne feledkezzünk meg, minden nap locsoljuk a területet, hogy minél könnyebben ki tudjon hajtani az új fű. Az első fűnyírásig várjunk, míg 8-9 cm magas nem lesz a fű, majd heti gyakorisággal végezzük.

Fűmagok
Árnyéktűrő fűmag: Az árnyékkedvelő fűmag nem azt jelenti, hogy teljesen árnyékos helyen ki fog hajtani a füvünk. De ha van napközben 3-4 óra árnyékos időszak akkor nyugodtan használhatjuk ezt a típusú fűmagot.

Sport fűmag: A sport fűmagkeverék kiválóan alkalmas erős igénybevételnek kitett sportpályák, házi kertek, játszóterek füves területeinek telepítésére, felújítására. Nagyon tartós fűmag, és növekedése is gyors.

Pázsit fűmag: A pázsit fűmagkeverékben található fajok biztosítják a fű gyors kelését valamint, hogy a kikelés után a szép, mutatós, zöld gyepfelületet. A talaj összetételére kevésbé igényes.

Száraszságtűrő fűmag: A szárazságtűrő fűmagkeverék képes a száraz körülményekhez alkalmazkodni, gyorsan regenerálódni, visszazöldülni. Ezen tulajdonságát speciális összetételének köszönheti.

Gondozás
Nem is gondolnánk, hogy mennyire fontos mozzanata a gyepápolásnak a gyepszellőztetés. Időről időre a gyakori csapadék miatt tömött pórusúvá válik a kertünk talaja, így a gyepszellőztetés által a talaj frissül, fellazul, extra oxigénnel lesz ellátva. Segít eltávolítani a talajon kialakult szerves réteget, ami főleg elhalt növényi anyagokból, mohából tevődik össze. Lehet használni kézi vagy akár elektromos gyepszellőztetőt is, melyekkel gyorsan akár nagy felületen is tudunk dolgozni. A szellőztetés után ne felejtsünk el trágyázni sem, mellyel feltöltjük a földet tápanyaggal. Egy évben egyszer vagy kétszer ajánlott a gyepszellőztetés tavaszi illetve az őszi időszakban.

Tápanyagpótlás
A gyep kiváló minőségének az eléréséhez a legfontosabb elemei a víz, tápanyag, napfény és a levegő. Manapság rengeteg korszerű biotechnológiai termék kapható, melyek a hagyományos műtrágyával szemben sokkal gyorsabb felszívódásúak, és hamarabb is beépülnek a talajba. Aki teheti saját kertjében kerülje a vegyszerek használatát és használjon inkább szerves trágyát. Ezek olyan komplex őrlemények, amelyek rengeteg mikro és makro elemet tartalmaznak melyeket sokkal könnyebben tudnak a növények hasznosítani.

Látogasson el webáruházba és válassza ki azt a fűmagot, melyekre szüksége van.

Ha kérdése van forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségünk valamelyikén, facebook oldalunkon keresztül, vagy a cikk alatti komment szekcióban.