Cikkek

Tavaszi gyepszellőztetés

2019.02.21 10:39

Miért fontos a tavaszi gyepszellőztetés elvégzése kertünkben?

 

Csak tavasszal szükséges elvégeznünk, esetleg egy évben többször is?
Mit érdemes tudnunk róla? Hogyan és mikor végezhetjük?
Ezekre és sok más gyakran feltett kérdésre gyűjtöttük össze a válaszokat cikkünkben.


Gyepszellőztetés

 

 

 


A gyepszellőztetésről, röviden

A tavaszi kert és gyepápolás egyik első és legfontosabb, cseppet sem elhanyagolható lépése a gyepszellőztetés.

A gyepünk szellőztetésének megkezdését a téli fagyok elmúltával, általában március elején, avagy közepétől kezdve érdemes elkezdenünk. Az időjárási állapotok függvényében a munkafolyamatok már megkezdhetőek február második felében is, ám a gyakori éjszakai fagyok miatt ezt inkább nem szívesen ajánljuk, ugyan is a megszellőztetett, avagy megrángatott gyökerek könnyen elfagyhatnak.

 

Miért fontos a gyepszellőztetés?

A téli fagyos időjárás és a hótakaró alatt a pázsit, és ezzel együtt a fűszálak tápanyagot veszítenek, elöregednek. Az elöregedett és elsárgult szálakat tépjük és szaggatjuk ki a speciálisan erre kialakított céleszközökkel. 
Gyepünk ez által „levegőhöz jut” ezzel segíthetjük a megújulásban. A munkafolyamat elvégzésével nyárra zöldellő, filmbe illő kertet kaphatunk.

 

Hogy néz ki a pontos folyamat?

Érdemes a fű lenyírásával kezdenünk, mert a hosszabb fűszálakat sokkal nehezebb megszellőztetni, még gép segítségével is. A kívánt területen a gyepszellőztetővel a fűnyíróhoz hasonlóan végig haladva történik maga a „varázslat”. A megfáradt, elhalt szálak ekkor kerülnek eltávolításra a talajból, az egészséges és életerős szálak gyökerei pedig átmozgatásra kerülnek.
Amennyiben gyűjtőedényes eszközt használtunk, viszonylag kevés hulladék marad vissza, ezt egy lombgyűjtő gereblyével is összegyűjthetjük. Sokan meglepődnek, hogy milyen sok elhalt növényi rész termelődik egy-egy négyzetméter megszellőztetésével, hisz a folyamat végrehajtásakor a téli „mohásodás” is eltávolításra kerül. Ne ijedjünk meg! Nem tudunk kárt tenni a pázsitban, sőt csak a javát szolgáljuk a munka elvégzésével.

 

-


Milyen eszközöket és szerszámokat használhatunk a folyamat elvégzéséhez?

A gyepszellőztetés eszköze lehet kimondottan e célra gyártott gereblye, vagy gyepszellőztető berendezés, melyekből –a fűnyírókhoz hasonlóan- elérhető benzines, vagy elektromos változat is. Webáruházunkban megtalálhatóak az AL-KO, a Gardena és a Hecht gyepszellőztetői, melyekkel gyerekjáték a munka.
A sétálni és mozogni egyaránt szeretők figyelmébe szeretnénk ajánlani, az elsőre, talán egy picit szokatlan Gyepszellőztető papucsot, mely webáruházunkban is megtalálható. Ezt a szerkezetet a cipőnkre erősítve lényegében sétálás közben szellőztethetjük meg gyepünket. Ezzel is elősegítve, hogy a gyökérzet oxigénhez és vízhez juthasson.

 

Gyepszellőztetés előtt és után

Csak tavasszal szükséges elvégeznünk?

A tavaszi gyepszellőztetés elengedhetetlen, ha nyárra szépen zöldellő kertet vagy udvart szeretnénk. Amennyiben nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kézzel (gereblyével) végzett szellőztetés esetén a munkafolyamat többször is elvégezhető, amennyiben azt tapasztaljuk, hogy sok sárgult, avagy elhaló félben lévő fűszál maradt a területen.
Ha az őszi gyepszellőztetést is elvégezzük, tavasszal lényegesen csökken a kitermelt hulladék mennyisége.


További munkálatok

Pázsitunk állapotától függően, valamint a célként kitűzött eredmény elérése érdekében további lépéseket is tehetünk a zöldfelület ápolására és javítására.
A gyepszellőztetés mellett talajlazítást is végezhetünk. (Talaj állapot és minőségtől függően)
Szerves trágyázással vagy ásványi műtrágyázással elősegíthetjük, hogy a fűszálak meglazított gyökerei foszforban gazdag tápanyaghoz juthassanak. Felülvetéssel és megfelelő öntözéssel tovább „doppingolhatjuk” gyepfelületünket.

Következő cikkeinkben ezekről a munkafolyamatokról is szeretnénk majd részletes bemutatást és információt adni.

Ha nem biztos dolgában, bizalommal fordulhat hozzánk elérhetőségünk valamelyikén, facebook oldalunkon keresztül, vagy a cikk alatti komment szekcióban.

Készséggel segítünk önnek a megfelelő gyepszellőztető eszköz kiválasztásában és a munkafolyamattal kapcsolatos kérdéseire is szívesen válaszolunk!