Cikkek

Tavaszi munkák a kertben

2020.03.05 10:28

Ha lassan is, de a hosszú tél után megérkezett a tavasz. A kerttulajdonosok számára megkezdődnek az előkészítő munkák, melyek nagy részét mi magunk is el tudjuk végezni.

Gyömölcsfák metszése

A kirtikus pont talán a gyümölcsfák metszése lehet, ehhez érdemes szakember segítségét hívni vagy aprólékosan tájékozódni. A gyümölcsfákat minden évben kell metszeni, ennek az oka a terméshozás. A terméshozás optimalizálása végett ki kell ritkítani a gyümölcsfákat, a feltörő vízhajtásokat el kell távolítanunk. A 30 fokhoz közelítő szögállás a terméshozás szempontjából a legkedvezőbb, ezeken az ágakon várható a legtöbb termés. A felfele törő vízhajtás, melyen csak hajtásrügyek találhatóak feleslegesek így ezeket nyugodtan eltávolíthatjuk. Olyan ágak melyek eltérnek a koronától mind színében, mind hajtás jellegében szintén eltávolítandó. Ha nem metszünk, akkor az önárnyákolása megnő a fának és ki is kopaszodhat.

Tekintse meg a Gardena gyártó kiváló minőségő metszőollóit webáruházunkban: Gardena metszőollók

Gyepgondozás

A télen megkopott kiritkult gyepet tavasszal érdemes kézi vagy gépi gyepszellőztetővel átlevegőztetni. A gyepszellőztető összeszedi az elhalt részeket és az elburjánzott mohát is eltávolítja a gyepfelületről. A fagyok elmúltával pótolhatjuk a fűhiányt is, így nyáron újra egységes gyepfelületben gyönyörködhetünk. A tápanyagutánpótlásra is figyeljük és a műtrágya helyett használjunk inkább szerves trágyákat. Kifejezetten a felülvetéshez kapható olyan szerves trágya, melynek a magnézium tartalma magasabb, így gyepünk sokkal ellenállóbb lesz az erős napsütéssel szemben.

Webáruházunkban széles választékban megtalálja a Wolf Garten kiváló fűmagjait és gyeptrágyáit: Wolt Garten termékek

Növények gondozása

Cserjékkel, bokrokkal vagy a sziklakerttel kapcsolatos munkákat szintén saját magunk elvégezhetjük. Ehhez csak néhány szerszámra és szabadidőre lesz szükségünk. A bokrokat és díszcserjéket saját igényeink szerint alakíthatjuk annak függvényében, mennyire szeretnénk, hogy magas vagy terebélyes legyen. A sziklakertben általában sokféle növény található, első sorban törpenövésű örökzöldek, rengeteg évelő, melyeket ilyenkor tavasszak vissza kell metszeni. A levendulát is érdemes ilyenkor megmetszenni addig a pontig, míg látunk élő levélkezdeményeket. Ha a sziklakertben fű vagy gaz kinövését tapasztalnánk első lépésként ettől szabaduljunk meg, majd mulcsos takarást alkalmazzunk, mely meggátolja ezen növények újbóli kinövését. 

Tekintse meg webáruházunk kerti szerszámkínálatát: kerti szerszámok

Karbantartás

A kertészkedésen kívül egyéb feladatokat is elvégezhetünk a kretünkben. Nézzünk körül, hogy miben tett kárt a tél, a téli fagy. A kerítések, padok csiszolását vagy újbóli festését, lakkozását egy napsütéses napon kényelmesen elvégezhetjük. Valamint lassan a kerti garnítúra is kikerülthet a teraszra. A fa garnítúrákat használat előtt kezeljük le, műanyag vagy fém típusoknál a téli por letakarítását lesz majd szükséges elvégeznünk. Ne csak a használati tárgyakat, de a szerszámainkat is tegyük rendbe. Tisztítsuk meg ahol szükséges, olajozzunk, cseréljünk alkatrészeket. Illetve a fűnyíráshoz és locsoláshoz szükséges eszközöket gépeket is előkészíthetjük már ilyenkor.

Keressen bennünket bizalommal!

Ha kérdése van forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségünk valamelyikén, facebook oldalunkon keresztül, vagy a cikk alatti komment szekcióban.